Διαχείριση των συναισθημάτων σας

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία σας.

Coping with your emotions

Είναι φυσιολογικό να βιώνετε μια ποικιλία πολύπλοκων συναισθημάτων ενώ προσαρμόζεστε στη ζωή με χρόνια νεφρική νόσο. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί απέναντι στα συναισθήματά σας και να τα εκφράζετε χωρίς να είστε επικριτικοί. Η αποδοχή των συναισθημάτων σας και η εξωτερίκευση των προβληματισμών σχετικά με την κατάστασή σας είναι ένα μεγάλο βήμα, προκειμένου να προβείτε σε θετικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης σας.

Συναισθήματα που μπορεί να αισθανθείτε ενώ είστε σε κάθαρση

Συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε

Οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη ζωή συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Η ζωή με την κάθαρση απαιτεί σωματική και ψυχική ενέργεια και ενδέχεται ορισμένες φορές να αισθανθείτε έντονη συναισθηματική φόρτιση λόγω των αλλαγών που επιφέρει.

Διαβάστε περισσότερα για τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε 

Εύρεση της συναισθηματικής υποστήριξης που χρειάζεστε ενώ είστε σε κάθαρση

Λήψη της υποστήριξης που χρειάζεστε

Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Ο ιατρός και τα άλλα μέλη της ομάδας επαγγελματιών υγείας μπορούν να σας παρέχουν την υποστήριξη που ενδέχεται να χρειαστείτε ώστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το δίκτυο υποστήριξης, ίσως χρειαστεί να αναλάβετε δράση, με το να κάνετε ερωτήσεις, να αναφέρετε συμπτώματα και να μάθετε περισσότερα για την πάθησή σας. Οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης.

Είναι σημαντικό να είστε απολύτως ειλικρινείς με την ιατρική ομάδα σχετικά με τα συναισθήματα που βιώνετε. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με έναν κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο μέσα από την ομάδα της κλινικής. Αν αισθάνεστε αβοήθητοι, μιλήστε με τον ιατρό σας. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε με την ομάδα επαγγελματιών υγείας για τα συναισθήματά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στους δημόσιους φορείς της περιοχής σας.

Η ζωή με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Είστε φροντιστής ή κάποιος οικείος σας χρειάζεται να υποβληθεί σε εξωνεφρική κάθαρση;

Av είστε φροντιστής ή οικείο πρόσωπο ενός ασθενή υπό εξωνεφρική κάθαρση, η ζωή σας θα αλλάξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε, θα προετοιμαστείτε καλύτερα για τη διαδρομή που θα διανύσετε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι έπεται, πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Μάθετε περισσότερα

Δείτε ακόμα

Οικειότητα

Μπορείτε να συνεχίσετε τις προσωπικές σας σχέσεις, ενώ είστε υπό κάθαρση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικειότητα και την κάθαρση.

Σωματική άσκηση και κάθαρση

Η διατήρηση της σωματικής σας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θεραπεία σας. Μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε την ενεργητικότητά σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Μπορείτε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση έχοντας χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ταξίδια και την κάθαρση.