Οικειότητα

Μπορείτε να συνεχίσετε τις προσωπικές σας σχέσεις ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Από τα πρώτα θέματα συζήτησης που θα προκύψουν είναι η διατήρηση των προσωπικών σας σχέσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Intimacy and Chronic Kidney Disease

Με βάση τα νέα δεδομένα, πιθανά θα αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ορισμένες συνήθειες που ήδη έχετε. Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείτε ότι το σεξ είναι σημαντικό για τη σωματική και συναισθηματική σας ευημερία, αλλά οι θεραπείες και τα φάρμακα σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δεν σας αφήνουν αρκετό χώρο για οικειότητα, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.

Ζητήματα που αφορούν στην αυτοεκτίμηση, τη σωματική εικόνα και τη σεξουαλική επιθυμία συχνά απασχολούν άτομα υπό κάθαρση. Η επικοινωνία με τον σύντροφό σας και την ομάδα επαγγελματιών υγείας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους.

Οικειότητα - Επαφές ενώ είστε σε περιτοναϊκή κάθαρση

Διατηρώντας την οικειότητα υπό περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ)

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα κατά τη σεξουαλική επαφή ενώ έχετε διάλυμα κάθαρσης στην περιτοναϊκή σας κοιλότητα. Ρωτήστε το εξειδικευμένο για την ΠΚ νοσηλευτικό προσωπικό, εάν μπορείτε να αδειάσετε το διάλυμα πριν από τη σεξουαλική επαφή. Μπορείτε να έχετε σεξουαλική επαφή ενώ είστε συνδεδεμένοι με τη συσκευή ΠΚ, αρκεί εσείς και ο σύντροφός σας να βρείτε τον καλύτερο τρόπο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον καθετήρα σας. Εναλλακτικά, ρωτήστε το εξειδικευμένο για την ΠΚ νοσηλευτικό προσωπικό εάν είναι δυνατό να αποσυνδεθείτε από τη συσκευή, ώστε να έχετε σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της νύχτας.

Συζητώντας για την οικειότητα με τον/τη σύντροφό σας ενώ είστε σε κάθαρση

Συζητώντας για την οικειότητα με τον σύντροφό σας

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον σύντροφό σας σχετικά με το πώς η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) επηρεάζει τη σεξουαλική σας επιθυμία και να του δώσετε την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του για αυτό σε σχέση με τις ανάγκες του, προκειμένου να διατηρηθεί η οικειότητα μεταξύ σας. Συζητώντας για τις σωματικές και συναισθηματικές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε θα πετύχετε αμοιβαία κατανόηση, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να χειριστείτε την κατάσταση με τρόπο που θα σας κάνει να αισθανθείτε οικεία κι οι δύο. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα με τέτοιου είδους συζητήσεις, ωστόσο, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι φυσιολογική για τα άτομα που ζουν με τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και μια τέτοια συζήτηση μπορεί να μειώσει το άγχος που ενδεχομένως δημιουργείται στο πλαίσιο μιας προσωπικής σχέσης.

Συζητώντας την απουσία σεξουαλικής επιθυμίας ενώ είστε σε κάθαρση

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία. Μπορεί να νιώσετε πόνο, κόπωση ή να παρουσιάσετε ορμονικές διαταραχές που μειώνουν τη σεξουαλική σας επιθυμία. Επίσης, μπορεί να προβληματιστείτε σχετικά με τη σωματική σας εικόνα ή τη σεξουαλική σας απόδοση, με αποτέλεσμα να μην επιθυμείτε σωματική οικειότητα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα συναισθήματα με τον σύντροφό σας. Αν δεν αισθάνεστε άνετα με τη συνουσία, μπορείτε να εξετάσετε άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σωματικά κοντά. 

Αν εσείς και ο σύντροφός σας αποφασίσετε ότι αισθάνεστε άνετα με το γεγονός ότι δεν έχετε σεξουαλικές επαφές, μπορείτε να το συζητήσετε με τον ιατρό σας, προκειμένου να διαπιστώσετε την αιτία έλλειψης επιθυμίας.

Η ζωή με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Είστε φροντιστής ή κάποιος οικείος σας πρέπει να υποβληθεί σε εξωνεφρική κάθαρση;

Αν είστε φροντιστής ή οικείο πρόσωπο ενός ασθενή υπό εξωνεφρική κάθαρση, η ζωή σας θα αλλάξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε, θα προετοιμαστείτε καλύτερα για τη διαδρομή που θα διανύσετε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι έπεται, πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το οικείο σας πρόσωπο και γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Μάθετε περισσότερα

Δείτε ακόμα

Σωματική άσκηση και κάθαρση

Η διατήρηση της σωματικής σας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θεραπεία σας. Μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε την ενεργητικότητά σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Μπορείτε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε ενώ είστε υπό κάθαρση. Μάθετε περισσότερα για τα ταξίδια έχοντας χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Υιοθετώντας μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς

Μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας Μάθετε περισσότερα για τη διατροφή σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.