Περιτοναϊκή κάθαρση κατ’ οίκον

Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) είναι μια επιλογή θεραπείας κατά την οποία χρησιμοποιείται η περιτοναϊκή μεμβάνη για την απομάκρυνση των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού από το αίμα σας. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή της περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ) κατ’ οίκον.

Τι είναι η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ);

Αν απαιτείται να ξεκινήσετε κάθαρση, η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) μπορεί να είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για εσάς. Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) διεξάγεται συνήθως, κατ’ οίκον, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ταξιδεύετε, ενώ υποβάλλεστε σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ). Συνεπώς, ενδέχεται να είναι η κατάλληλη θεραπεία, αν η διατήρηση της δραστηριότητας σας ή η τήρηση ενός ευέλικτου χρονοδιαγράμματος θεραπειών είναι σημαντικοί παράγοντες για εσάς.

Ασθενής που υποβάλλεται σε συνεχή φορητή περιτοναϊκή κάθαρση (ΣΦΠΚ) κατ’ οίκον

Τι είναι η Συνεχής Φορητή Περιτοναϊκή Κάθαρση (ΣΦΠΚ);

Η ΣΦΠΚ είναι ένας τύπος περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ) που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα και όχι κάποια συσκευή για την «αλλαγή» του παλιού διαλύματος με το νέο.

Ασθενής που υποβάλλεται σε αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση (ΑΠΚ) κατ’ οίκον

Τί είναι η Αυτοματοποιημένη Περιτοναϊκή Κάθαρση (ΑΠΚ);

Η ΑΠΚ είναι μια μορφή περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ) που διενεργείται με τη χρήση μιας συσκευής, η οποία εκτελεί τις απαιτούμενες αλλαγές. Η συσκευή προγραμματίζεται έτσι ώστε να σας παρέχει τη θεραπεία που έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας. Ένα πρόγραμμα ΑΠΚ διαρκεί περίπου από 8 έως 12 ώρες και διεξάγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απομακρυσμένη διαχείριση ασθενών με αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση (ΑΠΚ)

Απομακρυσμένη διαχείριση ασθενών υπό αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση (ΑΠΚ)

Εσείς και ο ιατρός σας μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης της απομακρυσμένης διαχείρισης ασθενών για την παρακολούθηση των θεραπειών ΑΠΚ. Η απομακρυσμένη διαχείριση ασθενών δίνει στον ιατρό τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη θεραπεία σας και να επιβεβαιώνει την καλή σας πορεία, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη σας στην κατ’ οίκον θεραπεία.

Ιατρός που διδάσκει σε ασθενή να πραγματοποιεί περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) στο σπίτι

Εκπαίδευση στην περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ)

Στη σκέψη της εφαρμογής της περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ) κατ’ οίκον μπορεί να αγχωθείτε, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαχειρίσιμη διαδικασία. Σχεδόν όλοι μπορούν να την εφαρμόσουν, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εκπαίδευση διαρκεί από 2 έως 5 ημέρες, αναλόγως με τον τύπο θεραπείας ΠΚ.

Peritoneal Dialysis (PD) at home - Benefits of Peritoneal Dialysis (PD).jpg

Τα οφέλη της περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ)

Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) μπορεί να είναι η σωστή θεραπεία για εσάς αν εργάζεστε, σπουδάζετε ή ταξιδεύετε συχνά και αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής, την κλινική και σωματική σας κατάσταση. Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) κατ’ οίκον σας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και ανεξαρτησία, καθώς μπορεί να σας απαλλάξει από τις συχνές μετακινήσεις στο νοσοκομείο, ενώ σας προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία για τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Δείτε ακόμα

Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον (ΑΚ κατ’ οίκον)

Υπάρχουν περισσότερες από μία μέθοδοι για κάθαρση κατ’ οίκον. Ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεστε, οι διαθέσιμες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν. Συμβουλευτείτε τον Επαγγελματία Υγείας που σας παρακολουθεί αν η Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον διατίθεται τοπικά. Μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο.

Αιμοκάθαρση σε κέντρο

Μπορεί να προτιμάτε να λάβετε τη θεραπεία κάθαρσης σε ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο κοντά στον τόπο διαμονής σας. Μάθετε περισσότερα για την αιμοκάθαρση σε κέντρο.

Άλλες επιλογές θεραπείας

Αν εσείς και ο ιατρός σας αποφασίσετε ότι η κάθαρση δεν είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας, υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να εξετάσετε. Μάθετε περισσότερα για τις άλλες επιλογές θεραπείας.