Φροντίδα ατόμου υπό κάθαρση

Όλες οι διαδρομές αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου είναι μοναδικές, ωστόσο αλλάζουν τον τρόπο ζωής και διαφοροποιούν την καθημερινότητά σας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για όσους ζουν έχοντας τη νόσο, αλλά επηρεάζονται και οι φροντιστές, τα άτομα δηλαδή που φροντίζουν και στηρίζουν τους ασθενείς.

Η φροντίδα ενός ατόμου με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια εμπειρία με προκλήσεις αλλά και ηθική ανταμοιβή. Ενδεχομένως να σας προκαλεί άγχος όταν ένα οικείο σας πρόσωπο νοσεί ή να νιώθετε αβεβαιότητα για την ικανότητά σας να του παρέχετε τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζεται. Αυτό είναι φυσιολογικό. Να θυμάστε ωστόσο ότι το να φροντίζετε και τον εαυτό σας είναι εξίσου σημαντικό. Εάν κατανοήσετε τον αντίκτυπο αυτής της διαδρομής, τις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε θεραπείας και την αλλαγή στην καθημερινότητά σας, θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσετε και θα μπορέσετε αμφότεροι να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη ζωή σας στο έπακρο.

Αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Φροντίζοντας κάποιον που ξεκινά θεραπεία κάθαρσης μπορεί να αλλάξει και τη δική σας ζωή. Στην αρχή η αλλαγή μπορεί να σας φανεί τεράστια. Ωστόσο, καθώς διαμορφώνεται η νέα ρουτίνα, οι περισσότερες δραστηριότητες θα μετατραπούν σε καθημερινές συνήθειες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στο νέο σας ρόλο, τα συναισθήματα και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κάθαρση στον τρόπο ζωής σας. 

Ασθενής που υποβάλλεται σε αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση (ΑΠΚ) κατ’ οίκον

Κατανόηση του ρόλου σας στην υποστήριξη της περιτοναϊκής κάθαρσης

Αν το άτομο που φροντίζετε σκέφτεται να εφαρμόσει την περιτοναϊκή κάθαρση, αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνει τη θεραπεία του κατ’ οίκον, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα πλεονεκτήματα από την έναρξη της περιτοναϊκής κάθαρσης κατ’ οίκον είναι πολλά και υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να τα αξιοποιήσετε καλύτερα.

Κατ’ οίκον αιμοκάθαρση - Προετοιμασία του σπιτιού σας για την κατ’ οίκον ΑΚ

Παροχή φροντίδας σε άτομο υπό κατ’ οίκον αιμοκάθαρση

Αν το άτομο που φροντίζετε πρόκειται να ξεκινήσει κατ’ οίκον αιμοκάθαρση, ο ρόλος σας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα του. Μπορείτε να προσφέρετε σημαντική βοήθεια στο άτομο που φροντίζετε με πολλούς τρόπους. Με τις αλλαγές στα υδραυλικά, την ουσιαστική βοήθεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή την τήρηση ενός προγράμματος.

Baxter_DTP_Illustration_ALL-12.png

Παροχή βοήθειας σε άτομο που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση στο κέντρο

Η αιμοκάθαρση σε κέντρο είναι μια επιλογή θεραπείας που προτιμούν πολλά άτομα. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να φροντίσετε εκείνους αλλά και τον εαυτό σας σε αυτήν τη διαδρομή. Αρχικά, η κάθαρση σε κέντρο μπορεί να γίνεται αρκετές φορές την εβδομάδα και να διαρκεί 3-5 ώρες έως και ολόκληρη τη νύχτα κάθε φορά. Αυτή είναι μια δέσμευση για την οποία πρέπει να προετοιμαστείτε και οι δύο.