Υιοθετείστε μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς

Μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας σε ισορροπία και θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, για να παραμείνετε υγιείς.

Διατροφή φιλική προς τους νεφρούς και κάθαρση

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε και ποιες να αποφεύγετε ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και υγρά, θα αποτελέσει μια σωστή βάση στην προσπάθειά σας να παραμείνετε υγιείς για όσο διάστημα υποβάλλεστε σε κάθαρση. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις συμβουλές του ιατρού ή του διατροφολόγου σας σχετικά με τις ανάγκες του οργανισμού σας, ιδιαίτερα εάν αυτό σημαίνει να αλλάξετε ορισμένες από τις διατροφικές σας συνήθειες.

Διατροφή για τη χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)

Προσαρμογή της διατροφής σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Ως ασθενής που ξεκινά εξωνεφρική κάθαρση, θα χρειαστεί να κάνετε πολλές προσαρμογές στην καθημερινότητά σας. Όπως μπορεί να σας έχει ενημερώσει ο ιατρός σας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές σε όσα τρώτε και πίνετε. Επειδή οι νεφροί σας δεν μπορούν πλέον να απομακρύνουν τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και τα περιττά υγρά, θα χρειαστεί να αποκλείσετε από τη διατροφή σας ορισμένες τροφές, προκειμένου να παραμείνετε υγιείς και ισορροπημένοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας φιλικής προς τους νεφρούς δε χρειάζεται να αποτελεί πρόκληση. Το να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας, θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα και θα ενισχύσει την πεποίθησή σας ότι τελικά θα τα καταφέρετε.

Υιοθετήστε μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς

Γενικές διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες σε ασθενείς υπό εξωνεφρική κάθαρση

Οι ειδικοί διατροφικοί περιορισμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να τηρούν όλοι οι ασθενείς, είτε υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (ΑΚ), συμπεριλαμβανομένης της αιμοκάθαρσης κατ’ οίκον, είτε σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ).

Υιοθετήστε μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς

Διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες ανάλογα με τη θεραπεία σας

Η βέλτιστη διατροφή καθορίζεται με βάση την ηλικία, το βάρος, το επίπεδο της νεφρικής λειτουργίας, τον τύπο κάθαρσης που υποβάλλεστε καθώς και από το εάν αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Οι διατροφικές απαιτήσεις είναι ίδιες για τα άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, σε αιμοκάθαρση στο κέντρο και σε κατ’ οίκον αιμοκάθαρση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που πρέπει να έχετε κατά νου.

Δείτε ακόμα

Σωματική άσκηση ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Η τακτική άσκηση ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά δυνατοί. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να παραμείνετε δραστήριοι καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Ταξιδεύοντας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Ενδεχομένως να μπορείτε να ταξιδεύετε και μετά τη διάγνωσή σας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ταξίδια και τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Οικειότητα

Μπορείτε να διατηρήσετε τις στενές σας σχέσεις ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικειότητα και την κάθαρση.