Αιμοκάθαρση σε κέντρο

Η αιμοκάθαρση σε κέντρο είναι μια μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κατά την οποία το αίμα φιλτράρεται εξωσωματικά, με τη χρήση ενός μηχανήματος και ενός φίλτρου αιμοκάθαρσης. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αιμοκάθαρση σε κέντρο.

Τι είναι η αιμοκάθαρση σε κέντρο;

Η αιμοκάθαρση (ΑΚ) είναι ένα είδος κάθαρσης κατά την οποία το αίμα σας φιλτράρεται εξωσωματικά, με τη χρήση ενός μηχανήματος και ενός φίλτρου αιμοκάθαρσης, το οποίο λειτουργεί ως τεχνητός νεφρός.

ICHD.png

Πώς λειτουργεί η αιμοκάθαρση σε κέντρο;

Αν πραγματοποιείτε συνεδρίες αιμοκάθαρσης σε κέντρο, θα μεταβαίνετε στο νοσοκομείο ή την κλινική, συνήθως, 3 φορές την εβδομάδα. Κάθε συνεδρία διαρκεί 3-5 ώρες, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα κάθαρσης που σας έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας. Κατά τη συνεδρία θα σας φροντίσει ένας νοσηλευτής ή ιατρός. 

Επιλογές για αιμοκάθαρση σε μονάδα αιμοκάθαρσης

Επιλογή τύπου αιμοκάθαρσης σε κέντρο

Αν εσείς και ο ιατρός σας αποφασίσετε ότι η αιμοκάθαρση σε κέντρο είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς, ενδέχεται να μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην ημερήσια ή τη νυχτερινή αιμοκάθαρση. Η ημερήσια αιμοκάθαρση (ΑΚ) είναι η πιο συχνή επιλογή θεραπείας και πιο πιθανό να είναι διαθέσιμη για εσάς. Οι συνεδρίες σας θα προγραμματίζονται σε ώρες που εξυπηρετούν το νοσοκομείο ή την κλινική κι εσάς. Οι ημέρες και ώρες θεραπείας προσαρμόζονται σύμφωνα με τα διαθέσιμα κενά.

Χέρι ασθενούς που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση σε μονάδα αιμοκάθαρσης

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση σε κέντρο

Πριν την έναρξη συνεδριών αιμοκάθαρσης σε κέντρο, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε μια χειρουργική διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθεί υποδόρια ένα σημείο προσπέλασης για αιμοκάθαρση, το οποίο ονομάζεται αρτηριοφλεβική αναστόμωση. Η αρτηριοφλεβική αναστόμωση επιτρέπει τη ροή του μη φιλτραρισμένου αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία μέσω του μηχανήματος αιμοκάθαρσης και κατόπιν την επιστροφή του καθαρού αίματος στον οργανισμό σας. Η προσπέλαση αυτής της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης επιτυγχάνεται μέσω της εισαγωγής δύο βελονών στα αιμοφόρα αγγεία σας σε συγκεκριμένο σημείο.

Επαγγελματίας τομέα υγείας που συζητά τα οφέλη της αιμοκάθαρσης σε μονάδα αιμοκάθαρσης

Τα οφέλη από την αιμοκάθαρση σε κέντρο

Η αιμοκάθαρση σε κέντρο πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη μιας υποστηρικτικής ομάδας επαγγελματιών υγείας, που σημαίνει ότι θα σας φροντίσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο που διαρκεί η θεραπεία σας για να κοιμηθείτε, να διαβάσετε, να εργαστείτε στο φορητό σας υπολογιστή, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε κάτι άλλο που σας ευχαριστεί. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να μιλήσετε με άλλους ασθενείς υπό εξωνεφρική κάθαρση, ώστε να ανταλλάξετε πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τις θεραπείες που λαμβάνετε.

Δείτε ακόμα

Περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) κατ’ οίκον

Υπάρχουν άλλοι τύποι κάθαρσης, κάποιοι από τους οποίους μπορούν να διεξαχθούν κατ’ οίκον. Μάθετε περισσότερα για την περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ).

Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον (ΑΚ κατ’ οίκον)

Υπάρχουν περισσότερες από μία μέθοδοι για κάθαρση κατ’ οίκον. Ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεστε, οι διαθέσιμες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν. Συμβουλευτείτε τον Επαγγελματία Υγείας που σας παρακολουθεί αν η Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον διατίθεται τοπικά. Μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο.

Άλλες επιλογές θεραπείας

Αν εσείς και ο ιατρός σας αποφασίσετε ότι η κάθαρση δεν είναι κατάλληλη για εσάς, υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να εξετάσετε. Μάθετε περισσότερα για τις άλλες επιλογές αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ).