Βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε

Η κατανόηση της πάθησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις κατά την πορεία της νόσου σας.

Οι νεφροί είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό σας. Όταν λειτουργούν σωστά, απομακρύνουν τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και τα πλεονάζοντα υγρά, διατηρούν την ισορροπία των σημαντικών ανόργανων συστατικών, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της βιταμίνης D. Με άλλα λόγια οι νεφροί, διατηρούν το σώμα σας υγιές και ισορροπημένο.

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί σας χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να βοηθούν τον οργανισμό σας στην αποβολή των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού και των πλεοναζόντων υγρών. Όταν συμβαίνει αυτό, τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και τα πλεονάζοντα υγρά αρχίζουν να συσσωρεύονται στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε αδιαθεσία. Αν και η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) δεν είναι ιάσιμη, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής της και στον έλεγχο των συμπτωμάτων, επιτρέποντάς σας να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή.

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) επηρεάζει και τους δύο νεφρούς σας ταυτόχρονα. Παρόλο που διαθέτετε δύο νεφρούς για να απομακρύνουν τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού, ο ένας δεν είναι εφεδρικός για τον άλλον αλλά λειτουργούν συνδυαστικά. Εάν διαγνωστήκατε με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), αυτό σημαίνει ότι έχουν επηρεαστεί και οι δύο νεφροί σας οπότε δεν μπορούν να απομακρύνουν ικανοποιητικά τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και τα πλεονάζοντα υγρά από το σώμα σας.

Τι συμπτώματα θα παρουσιάσω με τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ);

Τι συμπτώματα θα παρουσιάσω;

Καθώς ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα μέχρι η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) να έχει προχωρήσει αρκετά. Αυτός είναι ο λόγος που η νεφρική νόσος αναφέρεται μερικές φορές ως η «σιωπηρή» πάθηση.

Τι προκαλεί τη χρόνια νεφρική νόσο;

Τι προκαλεί τη χρόνια νεφρική νόσο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι το αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων που έχουν επηρεάσει μόνιμα τους νεφρούς σας με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι οι δύο κύριες αιτίες της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Άλλες πιθανές αιτίες είναι η πολυκυστική νόσος των νεφρών και κάποιες χρόνιες παθήσεις.

Στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου 1-5

Στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ)

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) έχει 5 διαφορετικά στάδια που κυμαίνονται από το στάδιο 1 έως το στάδιο 5. Το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε, εξαρτάται από το πόσο καλά οι νεφροί σας φιλτράρουν το αίμα σας τη δεδομένη στιγμή.

Αντιμετώπιση των συναισθηματικών πτυχών της διάγνωσής σας

Αντιμετώπιση των συναισθημάτων σας μετά τη διάγνωση

Η διάγνωση με μια χρόνια νόσο αποτελεί ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή του πάσχοντος. Είναι φυσιολογικό να βιώσετε μια σειρά από περίπλοκα συναισθήματα όταν ενημερωθείτε για την κατάστασή σας. Αρχικά, μπορεί να αισθανθείτε σοκ από τα αναπάντεχα αποτελέσματα μιας εξέτασης ή λύπη και φόβο με την ιδέα ότι θα ζείτε με μια χρόνια νόσο.  Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας.

 

Ο οδηγός για να ζήσετε με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Κατανοήστε τα βασικά σημεία της χρόνιας νεφρικής νόσου

Όταν μάθετε τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος και πώς επηρεάζει τον οργανισμό σας, μπορεί να σας φανεί μεγάλη πρόκληση. Επομένως, έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε σε έναν απλό πίνακα. Κατεβάστε και εκτυπώστε τον ή στείλτε τον στην οικογένεια ή τον φροντιστή σας. 

Λήψη
Ο οδηγός για να ζήσετε με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα

Μετά τη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου και την έναρξη της θεραπείας πιθανώς να συναντήσετε πολλούς όρους και έννοιες που δεν είχατε συναντήσει ποτέ πριν. Για να σας βοηθήσουμε να μάθετε την πιο σημαντική ορολογία, έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό λεξικό. Κατεβάστε και εκτυπώστε το, ώστε να αρχίσετε να εξοικειώνεστε με ορισμένους από τους όρους που θα πρέπει να μάθετε.

Λήψη
Χρόνια νεφρική νόσος - εξερευνήστε τις επιλογές θεραπείας

Διερευνήστε τις επιλογές σας για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ).

Διατίθενται διάφορες θεραπείας για τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και είναι σημαντικό να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην επιλογή που σας ταιριάζει καλύτερα. Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμαστείτε για μια ενημερωτική συζήτηση με τον ιατρό σας, σχετικά με τη θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες, καθώς και τον τρόπο ζωής σας.