Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Μπορείτε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνετε, ώστε να πραγματοποιείτε με ασφάλεια τη θεραπεία σας ενώ ταξιδεύετε.    

Traveling on Dialysis

Για πολλούς ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) η διατήρηση της κινητικότητας και της δυνατότητας να ταξιδεύουν αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανεξαρτησίας. Μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψετε για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους ή επειδή σας αρέσουν τα ταξίδια. Όταν ταξιδεύετε ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση, ενδεχομένως να χρειαστούν ειδικές διευθετήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσετε τα ταξίδια που επιθυμείτε.

Ταξίδια ενώ είστε σε κάθαρση

Μπορώ να ταξιδέψω ενώ υποβάλλομαι σε κάθαρση;

Ναι, οι περισσότεροι ασθενείς υπό εξωνεφρική κάθαρση μπορούν να ταξιδέψουν και να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, ενώ βρίσκονται μακριά από το σπίτι. Εάν είστε σε θέση, ο ιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να ταξιδέψετε λόγω της συναισθηματικής ώθησης που θα σας δώσει ένα ταξίδι. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε να προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι. Έτσι, θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει για το πώς να ταξιδέψετε με ασφάλεια και να σας βοηθήσει με τις διευθετήσεις που απαιτούνται για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των θεραπειών σας, ενώ είσαστε μακριά από το σπίτι.

Ταξίδια ενώ βρίσκεστε σε λίστα αναμονής μεταμόσχευσης

Μπορώ να ταξιδέψω ακόμη και ενώ είμαι εγγεγραμμένος/η σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση;

Ναι, μπορείτε να ταξιδέψετε ακόμη και ενώ είστε εγγεγραμμένος/η σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Ωστόσο, θα χρειαστεί να ενημερώσετε τον συντονιστή μεταμόσχευσης για το ταξίδι σας. Εκείνος/η θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει εάν είστε σε θέση να επιστρέψετε έγκαιρα από το ταξίδι σας, προκειμένου να δεχτείτε έναν νεφρό, αν καταστεί διαθέσιμος ενώ απουσιάζετε. Αν δεν είναι εφικτό, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μια κατάσταση «αναμονής» για το χρονικό διάστημα που ταξιδεύετε. Είναι σημαντικό να λάβετε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η διαδικασία για την ειδική λίστα αναμονής στην οποία έχετε εγγραφεί. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τις απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα προτού σχεδιάσετε κάποιο ταξίδι.

Ταξίδια - Ταξίδια ενώ είστε σε περιτοναϊκή κάθαρση

Ταξίδεύντας ενώ υποβάλλεστε σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ)

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την παράδοση των υλικών στον τόπο προορισμού του ταξιδιού τους. Το μόνο που πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους είναι η συσκευή τους (αν υποβάλλονται σε αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση). Αυτό σημαίνει ότι, συνήθως, είναι πιο εύκολο να ταξιδεύετε εάν υποβάλλεστε σε ΠΚ παρά με άλλους τύπους κάθαρσης. Ωστόσο, αν κάνετε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ), πάλι θα πρέπει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων το ταξίδι σας, ώστε να κανονίσετε τη μεταφορά όλων όσων χρειάζεστε για τη θεραπεία ή την παράδοσή των υλικών σας.

Ταξίδια ενώ είστε σε κατ’ οίκον αιμοκάθαρση (κατ’ οίκον ΑΚ)

Ταξιδεύοντας ενώ υποβάλλεστε σε Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον (ΑΚ κατ’ οίκον)

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κατ’ οίκον (ΑΚ κατ’ οίκον) θα πρέπει να κανονίσουν εκ των προτέρων τις θεραπείες τους σε κέντρο αιμοκάθαρσης κοντά στον τόπο προορισμού του ταξιδιού τους. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας παρακολουθεί, ώστε να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε για τον προγραμματισμό του ταξιδιού σας. Επίσης, φροντίστε να έχετε μαζί σας όλες τις ιατρικές πληροφορίες που θα χρειαστείτε, προκειμένου να πραγματοποιείτε τις θεραπείες σας ενώ ταξιδεύετε.

Ταξίδια ενώ είστε σε αιμοκάθαρση σε μονάδα αιμοκάθαρσης (ΑΚ σε μονάδα ΑΚ)

Ταξιδεύοντας ενώ υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση σε κέντρο (ΑΚ σε κέντρο)

Αν υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση σε κέντρο θα πρέπει να βρείτε εκ των προτέρων κάποιο που να βρίσκεται κοντά στον τόπο προορισμού σας. Τα περισσότερα κέντρα είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό θεραπειών για ασθενείς που ταξιδεύουν. Ως εκ τούτου, απευθυνθείτε στην ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας παρακολουθεί, για να ενημερωθείτε σχετικά με το ποιος από το κέντρο σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Η ζωή με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Είστε φροντιστής ή κάποιος οικείος σας πρέπει να υποβληθεί σε εξωνεφρική κάθαρση;

Αν είστε φροντιστής ή οικείο πρόσωπο ενός ασθενή υπό εξωνεφρική κάθαρση, η ζωή σας θα αλλάξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε, θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη διαδρομή που θα διανύσετε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι έπεται, πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, και γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Μάθετε περισσότερα

Δείτε ακόμα

Σωματική άσκηση και κάθαρση

Παραμένοντας σωματικά υγιής, θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θεραπεία σας. Μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε την ενεργητικότητά σας, ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Υιοθετώντας μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς

Μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε και να κάνετε το καλύτερο δυνατό κατά τη διαδρομή της κάθαρσης σας. Μάθετε περισσότερα για τη διατροφή και την κάθαρση.

Οικειότητα

Μπορείτε να διατηρείτε προσωπικές σχέσεις ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικειότητα και την κάθαρση.