Διερευνήστε τις επιλογές θεραπείας σας

Η επιλογή θεραπείας στη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) που ανταποκρίνεται καλύτερα στις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες καθώς και τον τρόπο ζωής σας, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να σας προσφέρει πνευματική ηρεμία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) υποβάλλονται σε κάθαρση είτε κατ’ οίκον είτε σε κλινική. Η κάθαρση είναι μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού και των πλεοναζόντων υγρών από το αίμα σας, τα οποία οι νεφροί σας δεν μπορούν πλέον να αποβάλλουν. Με την κάθαρση, το αίμα σας φιλτράρεται διαμέσου μιας μεμβράνης που μιμείται έναν υγιή νεφρό. Αυτή η μεμβράνη μπορεί να είναι είτε συνθετική όπως ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης, είτε φυσική όπως η περιτοναϊκή μεμβράνη. Κατά την κάθαρση, τα προϊόντα μεταβολισμού του αίματος διαπερνούν τη μεμβράνη και καταλήγουν στο αποβαλλόμενο διάλυμα, καθιστώντας το αίμα σας καθαρό.

Ασθενής που υποβάλλεται σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) - μέθοδοι κάθαρσης κατ’ οίκον

Περιτοναϊκή κάθαρση κατ’οίκον

Κατά την περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) το διάλυμα διοχετεύεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα, διαμέσου της περιτοναϊκής μεμβράνης η οποία χρησιμοποιείται ως φίλτρο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είτε από εσάς είτε με την υποστήριξη ενός φροντιστή. Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) μπορεί να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ενώ κοιμάστε, γεγονός που σας παρέχει ευελιξία να προγραμματίζετε τη θεραπεία σας σύμφωνα με το καθημερινό σας πρόγραμμα. Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) είναι μια θεραπεία που συνήθως διεξάγεται καθημερινά. 

Ασθενής που υποβάλλεται σε κατ’ οίκον αιμοκάθαρση (ΑΚ) - μέθοδοι κάθαρσης κατ’ οίκον

Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον

Ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεστε, οι διαθέσιμες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν. Συμβουλευτείτε τον Επαγγελματία Υγείας που σας παρακολουθεί αν η Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον διατίθεται τοπικά. Κατά την αιμοκάθαρση (ΑΚ), το αίμα σας φιλτράρεται, χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα και μια συνθετική μεμβράνη που ονομάζεται φίλτρο. Η αιμοκάθαρση όπως και η περιτοναϊκή κάθαρση, μπορεί να διεξαχθεί στο σπίτι είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε όταν κοιμάστε, συνήθως με την υποστήριξη ενός φροντιστή. Η δυνατότητα θεραπείας χωρίς τη βοήθεια ενός κλινικού, σας επιτρέπει να διαμορφώνετε το πρόγραμμα της θεραπείας σας σύμφωνα με την εργασία, το σχολείο ή άλλες δραστηριότητές. Η κατ’ οίκον αιμοκάθαρση (κατ’ οίκον ΑΚ) είναι μια θεραπεία που διεξάγεται συνήθως 3-6 φορές την εβδομάδα.

Ασθενής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση σε μονάδα αιμοκάθαρσης (ΑΚ) - μέθοδοι κάθαρσης

Αιμοκάθαρση σε κέντρο

Η αιμοκάθαρση (ΑΚ) μπορεί να διεξαχθεί σε ένα νοσοκομείο ή μια κλινική υπό την επίβλεψη του ιατρού σας. Για την αιμοκάθαρση σε κέντρο χρειάζεται συνήθως να επισκέπτεστε το νοσοκομείο ή την κλινική 3 φορές την εβδομάδα για θεραπείες που διαρκούν από 3 έως 5 ώρες τη φορά. Η θεραπεία σας θα παρακολουθείται στενά και θα μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Επιπλέον, θα βρίσκεστε και με άλλα άτομα που λαμβάνουν παρόμοια θεραπεία.

Εξερευνήστε τις θεραπείες σας

Σύγκριση των επιλογών θεραπείας κάθαρσης

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι κάθε είδος θεραπείας κατάλληλο για τον τρόπο ζωής σας, τις σωματικές, κλινικές και συναισθηματικές σας ανάγκες. Υπάρχουν διαφορετικά οφέλη αλλά και προϋποθέσεις για κάθε θεραπεία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα προετοιμαστείτε ώστε να τα συζητήσετε με τον ιατρό σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για εσάς.

Σύγκριση θεραπειών
Άλλες επιλογές θεραπείας για τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Άλλες επιλογές θεραπείας για τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Πέρα απο τις μεθόδους εξωνεφρικής κάθαρσης, υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να εξετάσετε. Αν πληροίτε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας μεταμόσχευσης νεφρού. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, μια συντηρητική θεραπεία χωρίς κάθαρση μπορεί να αποτελεί μια κατάλληλη επιλογή.

Ζώντας καλά ενώ είσαστε υπό κάθαρση

Ζήστε καλά ενώ βρίσκεστε υπό κάθαρση

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που θα επιλέξετε, προτεραιότητα έχει η σωματική και συναισθηματική σας ευημερία καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας, ώστε να ζείτε καλά έχοντας χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε.