Αιμοκάθαρση κατ' οίκον

Ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεστε, οι διαθέσιμες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν. Συμβουλευτείτε τον Επαγγελματία Υγείας που σας παρακολουθεί αν η Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον διατίθεται τοπικά. Η αιμοκάθαρση κατ' οίκον είναι μια επιλογή θεραπείας κατά την οποία το αίμα σας φιλτράρεται έξω από το σώμα σας, χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης και μια συνθετική μεμβράνη, που ονομάζεται φίλτρο. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο.

Τι είναι η αιμοκάθαρση κατ’ οίκον;

Η αιμοκάθαρση (ΑΚ) είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία το αίμα σας φιλτράρεται έξω από το σώμα σας, χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης και ένα συνθετικό φίλτρο, το οποίο λειτουργεί ως τεχνητός νεφρός.

Caregivers_home HD.png

Πώς μπορώ να κάνω αιμοκάθαρση κατ’ οίκον;

Αν η αιμοκάθαρση κατ’ οίκον είναι η σωστή επιλογή θεραπείας για εσάς, η ομάδα των επαγγελματιών υγείας θα σας εκπαιδεύσει στη σύνδεση του μηχανήματος κάθαρσης και του υπόλοιπου εξοπλισμού, στη σωστή εισαγωγή των βελονών και την εκτέλεση της θεραπείας σας με επιτυχία.

Home_HD_largeTile_3

Η αιμοκάθαρση κατ’ οίκον μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία

Η αιμοκάθαρση κατ' οίκον σας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο να εφαρμόσετε τις θεραπείες σας, σύμφωνα με τις δραστηριότητες που αγαπάτε, συγκριτικά με την κάθαρση σε μια κλινική ή ένα νοσοκομείο. Μπορείτε ακόμη και να ταξιδεύετε ενώ υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση κατ’ οίκον. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας, προτού προγραμματίσετε δραστηριότητες και ταξίδια, καθώς μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς έχοντας μια γεμάτη και δραστήρια ζωή.

Χέρι ασθενούς που υποβάλλεται σε θεραπεία κατ’ οίκον αιμοκάθαρσης

Προετοιμασία του σώματός σας για την αιμοκάθαρση κατ’ οίκον

Πριν ξεκινήσετε την αιμοκάθαρση κατ’ οίκον θα πρέπει να ολοκληρώσετε μια εκπαίδευση διάρκειας 4-6 εβδομάδων η οποία απαιτείται για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή της θεραπείας. Συνήθως θα χρειάζεστε και έναν φροντιστή να σας βοηθά με τις θεραπείες της αιμοκάθαρσης κατ’ οίκον, συνεπώς θα πρέπει να εκπαιδευτεί και αυτός/ή. 

Κατ’ οίκον αιμοκάθαρση - Προετοιμασία του σπιτιού σας για την κατ’ οίκον ΑΚ

Προετοιμασία του σπιτιού σας για την αιμοκάθαρση κατ’ οίκον

Για τη διεξαγωγή μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής αιμοκάθαρσης κατ’ οίκον, θα χρειαστεί να έχετε έναν καθαρό χώρο ειδικά διαμορφωμένο, όπου θα μπορείτε να λαμβάνετε τις καθημερινές σας θεραπείες. Θα χρειαστείτε μια πολυθρόνα ή ένα κρεβάτι όπου θα κάθεστε ή θα ξαπλώνετε άνετα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, ένα τηλέφωνο με το οποίο θα μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας παρακολουθεί. Θα πρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα έναν καθαρό χώρο για την εφαρμογή της αιμοκάθαρσης. Ο χώρος αυτός να διαθέτει την απαιτούμενη πρίζα για το μηχάνημα αιμοκάθαρσης, μια πηγή νερού στην οποία μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μια υδραυλική εγκατάσταση για την παροχέτευση του ακάθαρτου νερού. Αυτές οι προσαρμογές θα οργανωθούν από την κλινική ή το νοσοκομείο σας.

Ένα μέλος της ομάδας των επαγγελματιών υγείας που σας παρακολουθεί, θα σας επισκεφθεί στο σπίτι για να σας βοηθήσει να βρείτε και να διαμορφώσετε έναν χώρο για την εφαρμογή των θεραπειών σας και έναν χώρο για την αποθήκευση των υλικών σας.

Οφέλη από την κατ’ οίκον αιμοκάθαρση

Οφέλη από την αιμοκάθαρση κατ' οίκον (ΑΚ κατ' οίκον)

Η αιμοκάθαρση κατ’ οίκον μπορεί να είναι η σωστή επιλογή θεραπείας για εσάς, αν ταιριάζει με την ιατρική και σωματική σας κατάσταση καθώς και με τον τρόπο ζωής σας. Σας δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόζετε τη θεραπεία στο χώρο του σπιτιού σας όπου αισθάνεστε άνεση, οικειότητα και ασφάλεια, έχοντας τηλεφωνική υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας εφόσον χρειαστεί. Εφαρμόζοντας τις θεραπείες σας στο σπίτι μπορείτε να αυξήσετε την ευελιξία σας, αποφεύγοντας τις συχνές μετακινήσεις στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Δείτε ακόμα

Περιτοναϊκή κάθαρση κατ’ οίκον

Υπάρχουν άλλοι τύποι κάθαρσης που μπορούν να διεξαχθούν κατ’ οίκον. Μάθετε περισσότερα για την περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ).

Αιμοκάθαρση σε κέντρο

Μπορεί να προτιμάτε να λαμβάνετε τη θεραπεία κάθαρσης σε νοσοκομείο ή σε ένα κέντρο κοντά στην περιοχή σας. Μάθετε περισσότερα για την αιμοκάθαρση σε κέντρο.

Άλλες επιλογές θεραπείας

Αν εσείς και ο ιατρός σας αποφασίσετε ότι η κάθαρση δεν είναι κατάλληλη για εσάς, υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να εξετάσετε. Μάθετε περισσότερα για τις άλλες επιλογές αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ).