Σωματική άσκηση και κάθαρση

Η τακτική σωματική άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Exercising on Dialysis

Η διατήρηση της ενεργητικότητάς σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση, περιλαμβάνει ποικίλλα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη. Η τακτική σωματική άσκηση θα βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας, θα σας παρέχει πνευματική και σωματική ώθηση και θα σας δώσει νέες ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές. Επίσης, η άσκηση θα σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο "ο εαυτός σας" και θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε το σωματικό και συναισθηματικό σθένος για τις δραστηριότητες που διατηρούσατε πριν τη διάγνωση. Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, συζητήστε με τον ιατρό σας για τις επιλογές που σας ταιριάζουν καλύτερα.     

Σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της άσκησης κατά την κάθαρση

Σωματικά και συναισθηματικά οφέλη από τη διατήρηση της ενεργητικότητας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είτε υποβάλλεστε σε κάθαρση είτε όχι. Η άσκηση, σε συνδυασμό με μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς, μπορεί να σας βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, τη μυική ενδυνάμωση καθώς και τη διατήρηση πνευματικής διαύγειας και θετικής σκέψης. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη, καθώς συμβάλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Διαφορετικά είδη άσκησης ενώ είστε σε κάθαρση

Τι είδους ασκήσεις μπορώ να κάνω;

Όταν είστε υπό κάθαρση, υπάρχουν πολλά είδη σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να σας αρέσουν. Η άσκηση μπορεί να είναι απλή, όπως ένας συνηθισμένος περίπατος. Ωστόσο, αν επιθυμείτε κι άλλες δραστηριότητες, ο ιατρός σας θα σας συστήσει διάφορες ασκήσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε εξωτερικό χώρο, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε σε εσωτερικό χώρο.

 

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά την άσκηση ενώ είστε σε κάθαρση

Ειδικές προϋποθέσεις

Ορισμένοι ασθενείς υπό κάθαρση αντιμετωπίζουν άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά τους να γυμνάζονται τακτικά. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή νόσος είναι δύο από τα συχνότερα. Αν πάσχετε από αυτές τις παθήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, προτού ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Συνιστάται να ξεκινήσετε με ελαφριά άσκηση και στη συνέχεια να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας.

Πρόσληψη υγρών και άσκηση ενώ είστε σε κάθαρση

Πρόσληψη υγρών και σωματική άσκηση

Η διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό σας είναι εξαιρετικά σημαντική όσο είστε υπό κάθαρση. Έχετε υπόψη σας ότι ο οργανισμός σας χάνει περισσότερα υγρά από ότι συνήθως, όταν γυμνάζεστε. Συζητήστε με τον ιατρό σας αν θα πρέπει να αλλάξετε την ποσότητα των υγρών που λαμβάνετε όταν γυμνάζεστε, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα παραμένετε ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας τη διαταραχή της ισορροπίας υγρών. Συχνά υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με την πρόσληψη νερού και άλλων υγρών για τους ασθενείς υπό εξωνεφρική κάθαρση. Συνεπώς, θα χρειαστεί να κάνετε μια σχετική συζήτηση με τους επαγγελματίες υγείας που σας παρακολουθούν.

Δείτε ακόμα

Υιοθετώντας μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς

Μια διατροφή φιλική προς τους νεφρούς θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα κάτα τη διάρκεια της διαδρομής σας. Μάθετε περισσότερα για τη διατροφή σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Μπορείτε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε ενώ είστε υπό κάθαρση. Μάθετε περισσότερα για τα ταξίδια έχοντας χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Οικειότητα

Μπορείτε να συνεχίσετε τις προσωπικές σας σχέσεις, ενώ είστε υπό κάθαρση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικειότητα και την κάθαρση.