Συζητήστε για την κατάστασή σας

Μια ανοιχτή συζήτηση για την κατάστασή σας μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε την εμπιστοσύνη, τη συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη που χρειάζεστε, προκειμένου να ζείτε καλά ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Talking about your condition

Μιλώντας για την κατάστασή σας, η δυσκολία προσαρμογής της ζωής σας με τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) θα μετριαστεί.

Η έναρξη μιας συζήτησης με τους οικείους σας σχετικά με τη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε, ενδέχεται να σας δυσκολεύει, αλλά αξίζει την προσπάθεια. Η βοήθεια και η υποστήριξή τους θα είναι ανεκτίμητη στη διάρκεια της θεραπείας. Η έγκαιρη γνωστοποίηση του προβλήματός σας και οι τακτικές συζητήσεις θα σας δώσουν τη δυνατότητα να μοιράζεστε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.

 

Άνδρας που μιλά για τη θεραπεία νεφρικής φροντίδας και την κάθαρση

Σύζυγος, σύντροφος ή άλλο σημαντικό πρόσωπο

Αν έχετε σύζυγο ή σύντροφο ενδεχομένως να προτιμήσετε να είναι εκείνος/η η κύρια πηγή της συναισθηματικής υποστήριξής σας κατά την πορεία της θεραπείας σας. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα εάν εκείνος/η είναι ο βασικός φροντιστής ή το στήριγμά σας στη διάρκεια της κάθαρσης. Είναι σημαντικό να συζητήσετε μαζί του/της σχετικά με το πώς οι θεραπείες σας θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και των δυο σας. Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πλάνο διαχείρισης της αλλαγής των ρόλων και των προσδοκιών στο σπίτι σας.

Ζευγάρι που μιλά για τη θεραπεία νεφρικής φροντίδας και την κάθαρση

Η οικογένειά σας

Σε κάποιο σημείο της διαδρομής της κάθαρσης σας, μπορεί να θελήσετε να μιλήσετε στην οικογένειά σας για την κατάστασή σας. Αν μιλήσετε ανοιχτά στους οικείους σας, μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν όσα βιώνετε.

Η οικογένειά σας θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό δίκτυο υποστήριξης. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να μπορούν να σας μεταφέρουν από και προς το κέντρο θεραπείας. Αν υποβάλλεστε σε ΠΚ ή ΑΚ κατ’ οίκον, ίσως μπορούν να σας υποστηρίξουν βοηθώντας σας με τη θεραπεία σας. Διαφορετικά, ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κάποιες προσωπικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως οι οικιακές εργασίες ή η φροντίδα των μικρών παιδιών.

Ομάδα φίλων που μιλά για την κάθαρση και τη νεφρική θεραπεία

Οι φίλοι σας

Οι κοινωνικές σας δραστηριότητες ενδέχεται να επηρεαστούν ανάλογα με την επιλογή της θεραπείας σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει το τέλος της κοινωνικής σας ζωής όπως τη γνωρίζετε. Ενημερώστε τους φίλους σας ότι μπορείτε ακόμη να συμμετέχετε στις δραστηριότητες που απολαμβάνατε μαζί πριν από τη διάγνωσή σας, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Είναι σημαντικό για εσάς να συνεχίσουν να σας συμπεριλαμβάνουν, όποτε είναι εφικτό. Είναι επίσης πιθανό να έχουν τη διάθεση να ανακαλύψουν μαζί σας νέες δραστηριότητες που μπορείτε από κοινού να πραγματοποιείτε. Αν επιλέξετε την αιμοκάθαρση σε κέντρο (ΑΚ σε κέντρο), μπορεί να αποκτήσετε νέους φίλους στη διάρκεια της θεραπείας!

Μιλώντας στον εργοδότη και τους συναδέλφους σας για τη θεραπεία κάθαρσης σας

Ο εργοδότης και οι συναδελφοί σας

Ενδεχομένως να μπορείτε να εργάζεστε ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη σωματική, ψυχική και οικονομική σας ευημερία. Mια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για την κατάστασή σας, θα βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί να προσαρμόσετε το εργασιακό σας πρόγραμμα, σύμφωνα με τη θεραπεία σας.

Επαγγελματίας τομέα υγείας που μιλά σε ασθενή για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου

Αντιμετωπίζοντας τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) μόνος/η

Αν επιλέξετε να προχωρήσετε μόνος/η στη διαδρομή της κάθαρσης σας, μπορείτε να απευθύνεστε στην ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας παρακολουθεί για συμβουλές και πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τη ζωή σας με την κάθαρση. Εκείνοι θα μπορούν να σας συμβουλεύσουν πώς να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας, ώστε να πετύχετε ισορροπία στις επαγγελματικές και προσωπικές σας υποχρεώσεις ή μπορούν να σας παραπέμψουν σε κάποιον ειδικό. Η διατήρηση ενός ανοιχτού διαλόγου με την ομάδα επαγγελματιών υγείας σχετικά με την κατάστασή σας, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε το δίκτυο υποστήριξης που σας παρέχεται. 

Δείτε ακόμα

Οικειότητα

Μπορείτε να συνεχίσετε τις προσωπικές σας σχέσεις και ενώ είστε υπό κάθαρση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικειότητα ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Σωματική άσκηση και κάθαρση

Η τακτική άσκηση όταν υποβάλλεστε σε κάθαρση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά δυνατοί. Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παραμείνετε δραστήριοι κατά τη διαδρομή της θεραπείας σας.

Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Μπορείτε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε ενώ είστε υπό κάθαρση. Μάθετε περισσότερα για τα ταξίδια έχοντας χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).