Ζήστε καλά ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας υγείας καθ’όλη τη διάρκεια της κάθαρσης, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τη θεραπεία στο έπακρο και να συνεχίσετε να ζείτε μια ικανοποιητική ζωή.

Μπορεί να επηρεαστούν πολλές πτυχές της ζωής σας ενώ βρίσκεστε σε κάθαρση. Όσο καλύτερα φροντίζετε το σώμα και το πνεύμα σας, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της θεραπείας, έτσι ώστε να απολαμβάνετε τις δραστηριότητες που αγαπούσατε πριν από τη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Παρόλο που μπορεί να μην το νιώσετε αρχικά, στην πορεία της θεραπείας ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας μπορεί να σας επιτρέψει να αναλάβετε έναν πιο ενεργό ρόλο στη θεραπεία σας. Πιθανά να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια αίσθηση κανονικότητας παρά τις μεγάλες αλλαγές που βιώνετε στη ζωή σας.

Ζήστε καλά ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Συζητήστε για την κατάστασή σας

Οικειότητα και χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)

Σωματική άσκηση ενω υποβάλλεστε σε κάθαρση

Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Διατροφή και κάθαρση

Αντιμετώπιση των συναισθηματικών πτυχών της διάγνωσής σας

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Η προσαρμογή στη ζωή έχοντας μια χρόνια πάθηση μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Είτε μόλις διαγνωστήκατε είτε εφαρμόζετε για καιρό τη θεραπεία, είναι πιθανό εσείς και οι γύρω σας να βιώνετε διάφορα συναισθήματα. Η διαχείριση αυτών των συναισθημάτων δεν είναι εύκολη. Όμως, η αναγνώριση και η γνωστοποίησή τους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας καθ 'όλη τη διάρκεια της κάθαρσης.

Μιλώντας για τη νεφρική σας υγείας και την πάθησή σας

Συζητήστε για την κατάστασή σας

Συζητώντας με συγγενείς, φίλους και άλλα άτομα που υποβάλλονται σε κάθαρση σχετικά με την εμπειρία σας από τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) μπορεί να σας διευκολύνει να διαχειριστείτε τις σωματικές και συναισθηματικές δυσκολίες που προκύπτουν. Η συζήτηση με άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας, κάνοντάς τα να φαίνονται λιγότερο επίπονα. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθάνεστε οτι έχετε τον έλεγχο. Η υποστήριξη και οι συμβουλές των αγαπημένων σας προσώπων μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια νέα και πολύτιμη οπτική της κατάστασης που βιώνετε. 

Οικειότητα και χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)

Οικειότητα και χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)

Με ένα φορτωμένο πρόγραμμα θεραπείας, μπορεί να προκύψουν προβληματισμοί σχετικά με το πώς η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει την επιθυμία σας για σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, η σεξουαλική ευημερία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της σωματικής και συναισθηματικής σας υγείας. Αν κατανοήσετε πώς και γιατί μπορεί να αλλάξει η σεξουαλική σας ζωή απο την πάθησή σας, ενδεχομένως να αισθανθείτε πιο άνετα με τον σύντροφό σας.

Άσκηση κατά τη διάρκεια της νεφρικής κάθαρσης

Σωματική άσκηση ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Η τακτική φυσική δραστηριότητα ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση είναι σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής σας ευεξίας. Η τήρηση ενός προγράμματος άσκησης που απολαμβάνετε, ενδέχεται να σας προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη. Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, να διατηρήσετε ελεγχόμενο το βάρος σας, να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Παραμένοντας δραστήριοι μπορεί να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία, ώστε να έχετε μια πιο θετική θεώρηση των πραγμάτων καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας, και να αισθανθείτε εμπνευσμένοι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή σας. 

Ζώντας καλά ενώ είσαστε υπό κάθαρση

Σύντομος οδηγός για να ζήσετε καλά ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση

Συγκεντρώσαμε τις επιλογές και τις δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Κατεβάστε, εκτυπώστε ή στείλτε τις στην οικογένεια ή τον φροντιστή σας. 

Λήψη
Ζήστε καλά ενώ βρίσκεστε υπό κάθαρση

Ταξιδεύοντας υπό κάθαρση

Μπορείτε να ταξιδεύετε για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση, εάν πρωτίστως φροντίσετε να κάνετε τις κατάλληλες κρατήσεις και να ακολουθήσετε τις καθορισμένες διαδικασίες. Αυτό κυρίως ισχύει εάν υποβάλλεστε σε Περιτοναϊκή Κάθαρση, η οποία σας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στα ταξίδια. Τα ταξίδια μπορεί να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αίσθηση ανεξαρτησίας ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Φαγητό, διατροφή και κάθαρση

Διατροφή και κάθαρση

Απαιτείται ειδική διαμόρφωση στο διαιτολόγιό σας, ενώ υποβάλλεστε σε κάθαρση. Γνωρίζοντας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της κάθαρσης και τηρώντας το σωστό διαιτολόγιο, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διατηρηθεί σε ισορροπία. Η υιοθέτηση μιας φιλικής προς τους νεφρούς διατροφή πιθανότατα θα απαιτήσει μερικές προσαρμογές στην καθημερινότητά σας. Ο ιατρός ή ο διατροφολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα πλάνο με το οποίο θα αισθάνεστε άνετα.

Η ζωή με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)

Είστε φροντιστής ή κάποιος οικείος σας πρέπει να υποβληθεί σε κάθαρση;

Αν είστε φροντιστής ή οικείο πρόσωπο ενός ασθενή υπό κάθαρση, η ζωή σας θα αλλάξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε θα σας προετοιμάσει για τη διαδρομή που έχετε μπροστά σας. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι να περιμένετε, πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Μάθετε περισσότερα