Συντηρητική αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου

Baxter_DTP_Illustration_ALL-01
Group 266.png

Τι είναι η συντηρητική αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου;

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ενεργητική διαχείριση των συμπτωμάτων της νεφρικής ανεπάρκειας και των συνοδών νόσων, καθώς επίσης και της ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης χωρίς τη χρήση κάθαρσης ή μεταμόσχευσης. Ωστόσο, οι μέθοδοι εξωνεφρικής κάθαρσης μπορεί να εξεταστούν, όπως ενδείκνυται.

Ποιος επιλέγει τη συντηρητική αντιμετώπιση;

Όταν ένας ασθενής πάσχει από περισσότερες από μία σοβαρές νόσους, για παράδειγμα καρδιακή ανεπάρκεια ή καρκίνο, η νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μόνο ένα τμήμα του φορτίου της νόσου. Η επακόλουθη έναρξη κάθαρσης ενδέχεται να μην καταφέρει ούτε να θεραπεύσει αλλά και ούτε να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων και ενδεχομένως να μην σχετίζεται με αυξημένη επιβίωση.

BaxterDTP_Care.png

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τη συντηρητική αντιμετώπιση;

Ιδανικά, η απόφαση σχετικά με την επιλογή μελλοντικής θεραπείας θα πρέπει να αποτελεί κοινή απόφαση του ασθενή, των συγγενών και των επαγγελματιών υγείας. Ο νεφρολόγος μπορεί να εκτιμήσει την έκβαση της νόσου του κάθε ατόμου με χρήση συγκεκριμένων προγνωστικών εργαλείων και αλγορίθμων. Θα πρέπει να δώσει στον ασθενή μια σαφή εικόνα της μελλοντικής πορείας της νόσου, των χρονικών πλαισίων και να συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο της κάθαρσης όσο και της συντηρητικής αντιμετώπισης. Οι στόχοι και οι προτιμήσεις κάθε ασθενή πρέπει να ληφθούν υπόψη και όλοι οι ασθενείς πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές πριν από την έναρξη της κάθαρσης σχετικά με όλες τις επιλογές θεραπείας και τις πιθανές εκβάσεις.

conservative care.png

Ποια θέματα καλύπτονται και ποια συμπτώματα αντιμετωπίζονται στη διάρκεια της συντηρητικής αντιμετώπισης;

Η ομάδα των επαγγελματιών υγείας του νεφρολογικού τμήματος θα σας παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επιβράδυνσης της νεφρικής νόσου καθώς και της διατήρησης της παραγωγής ούρων, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα ζωής σας. Τα σημαντικά ζητήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε, αφορούν στα εξής: διαχείριση πόνου, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, κατάλληλη διατροφή και διαχείριση υγρών για την αποφυγή τόσο της αφυδάτωσης όσο και της υπερυδάτωσης, παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα (για τους διαβητικούς), πρόσληψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, διαχείριση αναιμίας και έλεγχος συμπτωμάτων της νεφρικής νόσου. Είναι σημαντικό να ελέγχεται η πρόσληψη νέων φαρμάκων, όπως παυσίπονων, συμπληρωμάτων και φυτικών προϊόντων, καθώς ορισμένα από αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω νεφρική βλάβη.

Μπορούμε να αλλάξουμε γνώμη σχετικά με τη θεραπευτική επιλογή;

Κάθε ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και να του δίνεται η δυνατότητα να τροποποιεί την επιλογή του (δηλ. μετάβαση από συντηρητική θεραπεία σε κάθαρση και το αντίστροφο). Επιπροσθέτως, ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν την αποκαλούμενη "χρονικά περιορισμένη δοκιμή κάθαρσης", σύμφωνα με την οποία έχει καθοριστεί εκ των προτέρων ένα χρονικό όριο για τη διακοπή της κάθαρσης εάν δεν υπάρξει επαρκής βελτίωση (π.χ. 6 - 8 εβδομάδες).

GettyImages-910118874.png

Ποιος παρέχει συντηρητική νεφρική αντιμετώπιση;

Ανάλογα με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που ισχύει σε κάθε χώρα, η διαχείριση της συντηρητικής αντιμετώπισης γίνεται από την ομάδα επαγγελματιών υγείας του νεφρολογικού τμήματος (νεφρολόγοι και νοσηλευτές) με τη συμμετοχή των εργαζομένων πρωτοβάθμιας φροντίδας (οικογενειακοί ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί) καθώς και από διαιτολόγους, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές, εάν υπάρχουν.